Yogeshwar Nagar 1

This proposal for Yogeshwar Nagar, an slum in the indian city of Ahmedabad, consists of the implementation of a new productive cycle focusing on architecture, sustainability and social structures. In that sense, recycling is understood as reinserting the urban structure of the neighborhood in a cycle dynamic.

An extra layer of plug-ins is progressively placed above the existing tissue as a framework for incremental growth. The plug-ins are built in bamboo, steel and concrete with the participation of the inhabitants. They will give space to new amenities and connect some of the existing roof terraces, resulting in a new urban open space around which new activities are located. Some other elements of the proposal are a women center, craft workshops and a funding system in phases, based on micro-credits to be assigned to clusters of houses.

Every step of the water cycle (collecting, supply, drinking, washing, flushing, irrigation, evaporation and percolation…) is to be considered. Rainwater is harvested in new wells, which are interconnected through an underground drainage system. This system leads the water to a treatment plant and the agricultural land on the east side of the site. The productive forest will generate wood and biomass while it helps to infiltrate the excess water during the monsoon.

In collaboration with Dilara Orujzade, Marije Rutten, Sasha Mahajan and Victoria Falk in the Vastu Shilpa Foundation under the coordination of Dr Balkrishna Doshi, Khushnu Panthaki and Rajeev Kathpalia.