Changing Landscape

Two main references have inspired this project in the city of Venice: Le Corbusier’s Hospital, which was conceived precisely for this site, and Carlo Scarpa’s work with changing water and its relationship with space.

The project is an open space not only for the adjacent University but also for the neighborhood. The aim is to create a city-scale connection through the limit with the water -with bridges and public spaces in the fondamenta- while also connecting all the existing green spaces of the area, currently very disconnected.
It is a continuous, multi-scaled space that creates a changing landscape: changing with Venice’s characteristic water tides but also allowing growth or variations with an open, layered structure. The composing layers are: connecting paths, public space platforms, equipped points, regular campos, vegetation and the fondamenta -the site-specific part of the project which builds the limit with the water. This fondamenta is the changing part of the landscape design: it is covered and uncovered following the tide. Different levels, stairs and ramps create spatial diversity for this changing landscape.

The project was developed as part of the academic research programme ‘Cities of Art and Tourism’ of the School of Architecture of Venice (IUAV). It will soon be part of a publication of the same name. It was also featured in El Corriere del Veneto and La Nuova Venezia.

TwitterFacebookPinterest